Certificatele de absolvire eliberate in Romania sunt recunoscute si in alte state
Pentru recunoasterea internationala a diplomelor, certificatelor de calificare profesionala, certificatelor de competente profesionale obtinute in Romania este necesara apostilarea (pentru tarile semnatare ale Conventiei de la Haga) sau supralegalizarea (pentru tarile nesemnatare ale Conventiei de la Haga).
Important! Lista tarilor semnatare ale conventiei de la Haga se gaseste aici.
Cum procedati pentru apostilarea/supralegalizarea diplomei dvs.
- va adresati Comisiei de Autorizare a Municipiului Bucuresti, pentru verificarea autenticitatii diplomei
Adresa: Bucuresti, sector 1, Str. Ion Campineanu nr. 20, telefon: 021.315.3037 - se aplica apostila de catre Prefectura din localitatea dvs. sau din Bucuresti
Contact Prefectura Bucuresti: str. Batiste nr.13 sector 2, Bucuresti, tel: 021 312 6525
Acte necesare pentru dosar
– cerere tip
– actul care urmeaza a fi apostilat in original
– cartea de identitate + copie
– chitanta platita la CEC/trezorerie sau la casieria institutiei
- Pentru recunoasterea internationala a documentelor este necesar ca, dupa ce s-a aplicat apostila la prefectura, sa traduceti si apoi sa legalizati certificatul de absolvire si suplimentul descriptiv (inclusiv apostila) in limba tarii unde doriti sa fie recunoscut certificatul. Traducerea se face de catre un traducator autorizat, iar legalizarea se face de catre un notar public.
NOTA: Datele de mai sus au caracter informativ si pot suferi modificari, in functie de legislatie, institutii si proceduri. Procedura de recunoastere a certificatelor difera in functie de tara unde doriti sa va desfasurati activitatea, de modul de desfasurare a activitatii (in mod independent sau ca salariat), si poate necesita pasi suplimentari fata de cei descrisi mai sus.
Certificatul Europass
Certificatele de absolvire eliberate de scoala noastra sunt insotite de suplimentul Europass (in limba engleza), care este un document ce descrie cunostintele si competentele dobandite de titularii certificatelor de formare profesionala. Suplimentul Europass la certificatul profesional reprezinta o descriere a educatiei si a cursurilor de formare profesionala care clarifica natura formarii profesionale pentru o anumita profesie in fiecare tara. Suplimentul Europass contine o descriere a competentelor profesionale si a domeniilor activitatii profesionale, oferind astfel o imagine asupra cunostintelor si competentelor dobandite in cadrul profesiei in cauza.